Άρθρα των Καθηγητών του Executive MBA

Άρθρα των Καθηγητών του Executive MBA

Σ. Γαϊτάνος & Β. Παπαδάκης: Η «μάχη» των τεχνολογικών κολοσσών στην ΑΙ: Ποιος είναι ο νικητής;

  • Εμφανίσεις: 80

Των Σπύρου Γαϊτάνου, αποφοίτου Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΜΒΑ του ΟΠΑ και Βασίλη Παπαδάκη, Καθηγητή, Αντιπρύτανη του ΟΠΑ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έχει εισέλθει στην καθημερινότητά μας «αθόρυβα» εδώ και μερικά χρόνια μέσω τεχνολογιών, όπως οι εξατομικευμένες συστάσεις, η «έξυπνη» πληκτρολόγηση, οι εξατομικευμένες διαφημίσεις και πρόσφατα τα chatbots, με πολύ διάσημο εκπρόσωπο το ChatGPT. Μετά την κυκλοφορία του πασίγνωστου πλέον chatbot στο ευρύ κοινό πριν έναν χρόνο, άρχισε να ακούγεται πολύ περισσότερο το πώς η ΤΝ θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων και πλέον το λεγόμενο hype train («πυρετός αναμονής») γύρω από τις δυνατότητες της ΤΝ φαίνεται να είναι ασταμάτητο.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Θ. Ευγενίου & Γ. Δουκίδης: Πώς να μην χάσουμε το εντυπωσιακό τρένο της τεχνητής νοημοσύνης;

  • Εμφανίσεις: 233

Των Θ. Ευγενίου, Καθηγητή INSEAD & Γ. Δουκίδη, Καθηγητή Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Η τεχνητή νοημοσύνη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, βοηθάει κυρίως στη λήψη αποφάσεων σε πολύπλοκα προβλήματα στους χώρους της υγείας, των επιχειρήσεων, των χρηματοοικονομικών, της βιομηχανίας αλλά και της άμυνας/ασφάλειας. Με τη βελτιστοποίηση των αλγορίθμων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και πολύπλευρης σημασιολογικής ανάλυσης κειμένων και εικόνων αλλά και αναβάθμισης της αναγκαίας υπολογιστικής δύναμης έτσι ώστε να γίνονται ασύλληπτα νούμερα υπολογισμών σε νάνο-δευτερόλεπτα, έρχονται σημαντικές αλλαγές σε κλάδους που ασχολούνται με τη δημιουργία περιεχομένου (για παράδειγμα δημοσιογραφία, δικηγορία, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τεχνική υποστήριξη, συγγραφικό έργο, ανάπτυξη λογισμικού κλπ). Οι αισιόδοξοι αναφέρονται σε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και οι απαισιόδοξοι σε δραματικές μειώσεις του εργατικού δυναμικού. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη ερευνητικής ομάδας από το Χάρβαρντ, το MIT, το UPenn και τη BCG δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν 40% καλύτερη απόδοση χρησιμοποιώντας το GPT-4.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Ι. Θάνος: Ο σημαντικός ρόλος της δημιουργικότητας

  • Εμφανίσεις: 308

Του Ι. Θάνου, Επίκουρου Καθηγητή Μάνατζμεντ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης συνθέτουν ένα νέο δυναμικό, αβέβαιο και απρόβλεπτο εξωτερικό περιβάλλον.

Περισσότερα

Γ. Δουκίδης "Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών"

  • Εμφανίσεις: 879

Του Γ. Δουκίδη, Καθηγητή Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Η τεχνολογία blockchain αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο καταγραφής συναλλαγών σε αποκεντρωμένα δίκτυα υπολογιστών Η αποκέντρωση είναι ίσως η σημαντικότερη καινοτομία της τεχνολογίας blockchain. Για τον λόγο αυτό η επίδραση που αναμένεται να έχει στα ψηφιακά δίκτυα τα επόμενα χρόνια συγκρίνεται συχνά με την επίδραση που είχε το διαδίκτυο στην επικοινωνία και το εμπόριο. Όπως το διαδίκτυο οδήγησε στην αποδιαμεσολάβηση disintermediation πολλών αγορών στις οποίες η πληροφορία έπαιζε σημαντικό ρόλο έτσι και η τεχνολογία blockchain αναμένεται να οδηγήσει στην αποδιαμεσολάβηση αγορών όπου η εμπιστοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η τεχνολογία αναφέρεται συχνά ότι δημιουργεί ένα διαδίκτυο εμπιστοσύνης internet of trust ή ένα διαδίκτυο αξίας internet of value.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Ι. Θάνος: Πανδημία και ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις - Προκλήσεις για το μέλλον και ευκαιρίες

  • Εμφανίσεις: 887

Του Ι. Θάνου, Επίκουρου Καθηγητή Μάνατζμεντ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αναμφισβήτητα, η πανδημία διαμόρφωσε ένα πολύπλοκο και δυναμικό περιβάλλον, με πολυάριθμες απειλές και ευκαιρίες.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 60% περίπου των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσαν να μην επηρεαστούν από την πανδημία. Στην Ελλάδα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, καθώς αποτελούν το 80% των επιχειρήσεων, απασχολούν περισσότερο από το 50% του συνόλου των εργαζομένων και συνεισφέρουν τα μέγιστα στο ΑΕΠ. Πώς όμως αντέδρασαν οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις στην πανδημία; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον καθώς βαίνουμε στο τέλος της;

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Β. Παπαδακης: Η πανδημία φεύγει… οι Εξαγορές και Συγχωνεύσεις έρχονται!

  • Εμφανίσεις: 1022

Του Β. Παπαδάκη, Καθηγητή Στρατηγικής Διοίκησης & Αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το 2020 ήταν ένα έτος αρνητικών επιδόσεων ως προς τον αριθμό και την αξία των παγκόσμιων Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (Ε&Σ), καθώς η πανδημία τις εξανέμισε. Η διαφαινόμενη έξοδος από αυτήν αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για Ε&Σ τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Εμβληματικές Ε&Σ, όπως αυτή της MGM (των κινηματογραφικών στούντιο των ταινιών James Bond) από την Amazon έναντι $8,45 δισ., δίνουν τον τόνο των εξελίξεων.

Μπορεί οι Εξαγορές και Συγχωνεύσεις να γίνονται και πάλι δημοφιλείς, αλλά η υλοποίησή τους χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Όμως, και στη χώρα μας η πρόσφατη ανακοίνωση της εξαγοράς της Chipita από τη Mondelēz πυροδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Διαφορετικές κινήσεις στρατηγικής θα υιοθετηθούν από διαφορετικές επιχειρήσεις.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Γ. Δουκίδης (ELTRUN): «Έρχονται ψηφιακές συμμαχίες εταιριών σε συμπληρωματικές προϊοντικές κατηγορίες και τεχνογνωσία»

  • Εμφανίσεις: 1329

Του Γ. Δουκίδη, Καθηγητή Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Μεγάλη άνθιση γνωρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας και οι προβλέψεις για την πορεία του τα επόμενα χρόνια είναι ευοίωνες. Το 2020 κατέγραψε αύξηση της τάξης του 30%  και ο τζίρος εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 12 δις ευρώ. Η εκτόξευση των ηλεκτρονικών πωλήσεων υποκινήθηκε, όπως ήταν φυσικό, από την πανδημία, τα lockdown και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, και επίσπευσαν την εφαρμογή των πολυκαναλικών μοντέλων αγορών συμβάλλοντας έτσι στην ψηφιακή ωρίμανση της ελληνικής αγοράς.

Θα εξακολουθήσει ο Έλληνας καταναλωτής να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές με την ίδια ζέση; Πώς έχει επηρεάσει την ψυχολογία του η υγειονομική κρίση και πώς αναμένεται να αντιδράσει όταν ανοίξουν τα φυσικά καταστήματα; Με ποια κριτήρια θα κάνει τα ψώνια του στο εγγύς μέλλον και που πρέπει να εστιάσουν οι εταιρείες προκειμένου να κερδίσουν μερίδια αγοράς; Ποιες οι νέες τάσεις που θα αναδυθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο;

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας

  • Εμφανίσεις: 1375

Του Δημήτρη Μπουραντά

Ο πυρήνας της κοινωνικής κουλτούρας συνίσταται σε ένα σύνολο κοινώς ενστερνισμένων αξιών από τα μέλη της κοινωνίας. Οι αξίες αφορούν επιθυμητά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η ευημερία, η ειρήνη και η ασφάλεια, καθώς και τα επιθυμητά μέσα για την επίτευξή τους, όπως η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, η αριστεία, ο σεβασμός στους νόμους, η αλληλεγγύη, η συναίνεση, η συνεργασία. Οι κοινώς ενστερνισμένες αξίες προσδιορίζουν ισχυρώς τις επιλογές και τις συμπεριφορές των ατόμων, των ομάδων και των οργανισμών και μέσω αυτών την ποιότητα της δημοκρατίας, την κοινωνική συνοχή και ευημερία. Στη χώρα μας, ενώ διαθέτουμε εξαιρετικούς φυσικούς πόρους και υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, πάσχουμε από ένα έλλειμμα κοινωνικής κουλτούρας που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην πρόοδο, την ανάπτυξη, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Σύμφωνα με την πλέον αξιόπιστη παγκοσμίως έρευνα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και συμμετείχαν ερευνητές από 62 χώρες (από την Ελλάδα ο γράφων και η καθηγήτρια Ν. Παπαλεξανδρή – ΟΠΑ) διαπιστώνεται ότι η χώρα μας υστερεί πολύ σε τέσσερα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία ή διαστάσεις της κοινωνικής κουλτούρας.

Το πρώτο στοιχείο είναι η κυριαρχία του «ατομικού» (individualism) έναντι του «συλλογικού» (collectivism). Στην κατάταξη των εξήντα δύο χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία σε ό,τι αφορά την αξία της «συλλογικότητας». Αυτό έχει ως συνέπεια την έλλειψη συνεργασίας, συναίνεσης και συνέργειας σε όλους τους τομείς όπως επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, δημόσιοι οργανισμοί και βεβαίως στην πολιτική. Ετσι εξηγείται η κυριαρχία των ανταγωνιστικών συμπεριφορών που έχουν ως στόχο το ατομικό συμφέρον ανεξαρτήτως του «κοινού καλού» κατά τον Αριστοτέλη. Αυτό εξηγεί το γιατί δεν έχουμε ανεπτυγμένες συνεταιριστικές επιχειρήσεις ή την έλλειψη στρατηγικών συμμαχιών μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπισθεί το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους. Αυτό εξηγεί την πόλωση και την έλλειψη συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αυτό εξηγεί το ισχυρό ενδιαφέρον για τον «ατομικό χώρο» και την αδιαφορία για τον «δημόσιο».

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Δημήτρης Μπουραντάς: Μάθημα ηγεσίας από τη διαχείριση της πανδημίας

  • Εμφανίσεις: 1763

Του Δημήτρη Μπουραντά

Η χώρα μας, παρά το ότι πέρασε τη δεκαετή οικονομική κρίση, τα σημαντικά προβλήματα του μεταναστευτικού με ένα κράτος πολύ λιγότερο σύγχρονο και αποτελεσματικό, την τεράστια πολυνομία και γραφειοκρατία, έγινε παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση. Πράγματι, τα αποτελέσματα (ποσοστό θανάτων και κρουσμάτων στον πληθυσμό) ήταν πολλές φορές καλύτερα από όλες τις ισχυρές οικονομικά χώρες, με σύγχρονες δομές δημόσιας διοίκησης και ανεπτυγμένα συστήματα υγείας. Αυτές οι εξαιρετικές επιδόσεις προφανώς δεν ήταν τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα υποδειγματικών πρακτικών ηγεσίας και μάνατζμεντ από τις οποίες μπορούμε να πάρουμε πολύτιμα μαθήματα ως πολίτες, πολιτικοί και στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων. Μπορούμε να μάθουμε με την έννοια της αλλαγής τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς ώστε να επιτυγχάνουμε παγκόσμιες επιδόσεις και να πρωτοπορούμε σε όλους τους τομείς.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Γιώργος Δουκίδης: Άνεργοι το 40% των πτυχιούχων

  • Εμφανίσεις: 1445

Του Γεώργιου Δουκίδη, Καθηγητή Τμήματος ΔΕΤ, ΟΠΑ

Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων, παραδέχεται ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και μέλος του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιώργος Δουκίδης. Σχεδόν το 40% των πτυχιούχων είναι άνεργοι τη στιγμή που οι επιχειρήσεις της χώρας αναζητούν στελέχη με υψηλή εξειδίκευση. Για το λόγο αυτό οι πτυχιούχοι της χώρας χρειάζονται... μαζική... εξειδίκευση.

Ο καθηγητής του ΟΠΑ, σημειώνει ακόμη στο Liberal ότι η χώρα πάσχει ακόμη από μεσαία στελέχη καθώς απουσιάζει παντελώς η τεχνική κατάρτιση. Η Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με το κ. Δουκίδη, το «εκμεταλλεύθηκε» αυτό τις τελευταίες δεκαετίες υποβαθμίζοντας την μεσαία τεχνολογική εκπαίδευση. Αντίθετα κυριάρχησε η αρχή, πάρε ένα πτυχίο και κορνίζωσε το...

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Χρήστος Ταραντίλης: Silver economy, μια πρόκληση για την Ελλάδα

  • Εμφανίσεις: 1872

Του  Χρήστου Ταραντίλη, Βουλευτή Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αποτελεί κοινοτοπία η αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνον η χώρα μας, αλλά και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπολογίζεται ότι το 40% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περίπου 200 εκατομμύρια άτομα, είναι ηλικίας 50 ετών και άνω, ποσοστό με σταθερά ανοδική τάση. Η γήρανση του πληθυσμού, ως αποτέλεσμα της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες προκλήσεις για μια οικονομία λόγω των σημαντικότατων πόρων του κρατικού προϋπολογισμού που απορροφούνται από τα κρατικά συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Υψηλό κόστος συμμόρφωσης στο φορολογικό πλαίσιο

  • Εμφανίσεις: 2528

Του Κωνσταντίνου Καραμάνη, Καθηγητή Τμήματος ΟΔΕ, ΟΠΑ

Ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος (ΚΦΕ) και ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) που ψηφίστηκαν το 2013 διακρίνονται από σύγχρονη φιλοσοφία και σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσαν τομή, αν και νομοθετήθηκαν κάτω από πιεστικές συνθήκες. Σήμερα, με την εμπειρία υπερ-πενταετούς εφαρμογής, χρειάζονται λελογισμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει ήδη σχετικό νομοθέτημα.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Βρίσκει λύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό οργανισμών

  • Εμφανίσεις: 2517

Του Γεώργιου Δουκίδη, Καθηγητή Τμήματος ΔΕΤ, ΟΠΑ

Ψηφιακοί «μετασχηματισμοί», εικονικές επιχειρήσεις, fintech υπηρεσίες. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αφορούν σήμερα τη ζωή μας; Και πώς συνδέονται με τις τοπικές οικονομίες και τα διεθνή τραπεζικά συστήματα; Μοιάζει αλήθεια εντυπωσιακή η δήλωση του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Δουκίδη ότι το 2020 θα υπάρχουν παγκοσμίως 50 δισεκατομμύρια συσκευές γύρω μας διασυνδεδεμένες και 1 τρισεκατομμύριο αισθητήρες για να συλλέγουν, να επεξεργάζονται και να ανταλλάσσουν δεδομένα από το περιβάλλον τους. Τα αντίστοιχα νούμερα το 2030 αναμένεται να είναι 500 δισεκατομμύρια και 100 τρισεκατομμύρια!

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Άυλες υποδομές, ανταγωνιστικότητα και προσέλκυση επενδύσεων

  • Εμφανίσεις: 2282

Του Κωνσταντίνου Καραμάνη, Καθηγητή Τμήματος ΟΔΕ, ΟΠΑ

Οι υποδομές μιας χώρας είναι βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων ξένων επενδύσεων.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα έχει βελτιώσει σημαντικά τις υλικές υποδομές (αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομος, λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες), τόσο που έχει μειώσει τη διαφορά με τις αναπτυγμένες χώρες, ενώ ενδεχομένως να βρίσκεται και σε πλεονεκτική θέση έναντι των κύριων ανταγωνιστών της, στην κατανομή παγκόσμιων επενδυτικών πόρων.

Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Please enable the javascript to submit this form

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευελπίδων 47α & Λευκάδος 33
Αθήνα 113 62
email: mbaexecutive@aueb.gr | katialampropoulou@aueb.gr 
τηλ: 210 8203638 - 682
κιν: 6974026377

Log in